Papiergroothandel Antalis is marktleider

BEDRIJVEN – Hoe ziet de toekomst van de papiergroothandels er uit? Hebben ze veel last van papierfabrieken die het papier rechtstreeks aan grafische bedrijven leveren? Wat doet een papiergroothandel eigenlijk? We vragen het aan twee topmannen van marktleider Antalis: Stéphane Courtot en Pieter Brundel.

Stéphane Courtot

Wie de beide topmannen van Antalis wil spreken, moet op zoek naar een afgelegen plek in een polder in de buurt van Almere. Daar staat een enorm gebouw, met enkele kantoren. Dat grote gebouw is het hart van Antalis en is maar liefst 30.000 m2 groot. We spreken met Pieter Brundel (‘Business Director’) en diens baas Stéphane Courtot (‘Managing Director Western Europe’. Beide mannen werken al meer dan 10 jaar samen in deze functies.

Wat doet een papiergroothandel eigenlijk? ‘Antalis is allang geen pure papiergroothandel meer en doet inmiddels véél meer dan alleen maar tussenpersoon zijn tussen papierfabrieken en drukkerijen.’ De belangrijkste verandering is het verbreden van het pakket aan diensten en goederen. ‘Een flink deel van onze groei komt uit ‘Packaging’. En we zijn ook steeds actiever in ‘visual communications’.‘ Uitgedrukt in cijfers vormt de levering van papier aan grafische bedrijven en wederverkopers van Office-papier nog 75 procent van de omzet, aldus Brundel.

Rechtstreeks leveren?

Een paar jaar geleden is papierproducent Sappi begonnen met het rechtstreeks leveren aan drukkerijen, dus buiten de traditionele groothandel om. Ook andere papierleveranciers volgden deze aanpak. Heeft Antalis daar last van? Brundel moet daar een beetje om lachen. ‘Het is afhankelijk van het inkooppatroon en de eisen die de klant heeft. Papierproducenten hebben uiteindelijk min of meer dezelfde kosten als de groothandel. Dus op het punt van de kosten zijn we gelijk. Maar onze dienstverlening is beter dan die van grote papierproducenten.’ Brundel noemt een aantal elementen. ‘Ons assortiment is veel groter, we kunnen tot wel 12.000 verschillende soorten papier leveren.’

Een tweede punt is de service. ‘We kunnen via ons POD systeem precies de juiste hoeveelheid leveren, zodat de drukker geen restvoorraad heeft.’ Met POD doelt Brundel op het ‘Paper On Demand’-systeem van Antalis, waarbij op een vel nauwkeurig papier kan worden geleverd. En als laatste voordeel noemt Brundel het grote aantal monsters (samples) van papier en enveloppen die dagelijks worden verstuurd om de klanten in staat te stellen te kiezen welke papiersoort wordt gebruikt. ‘Vaak zijn dat de opdrachtgevers van de drukkers.’ En voor zover er door papierproducenten rechtstreeks wordt geleverd, dan gaat het altijd om flinke hoeveelheden. ‘Daar zijn de marges aanzienlijk lager dan bij kleine hoeveelheden.’

Brundel

Pieter Brundel

Pieter Brundel (1967) zit zijn hele leven in de wereld van papier. Eerst actief in de kettingformulieren, maar vanaf 1995 echt in het papier. Eerst Modo Van Gelder, later Grafisch Papier. Na de overname door Antalis in 2007 kreeg Brundel de leiding over alle activiteiten in Nederland en vanaf 2009 is dat onder de naam Antalis. De activiteiten van Antalis in Nederland zijn onderdeel van de divisie West-Europa van Antalis, zegt Business Director Pieter Brundel. Hij maakt deel uit van het management team (MT) voor dat deel van Europa. Zijn baas is Stéphane Courtot (1963, Managing Director Western Europe), die leiding geeft aan het MT: naast Nederland/Benelux zijn dat ook Frankrijk, Spanje en Portugal.

Antalis Group

Als nummer 2 op de wereldwijde ranglijst, met een omzet van 2,6 miljard euro in 2015, is Antalis de toonaangevende Europese distributeur van papier, verpakkingsoplossingen en materialen voor visuele communicatie. Zo’n 5.800 medewerkers bedienen via circa 107 Europese distributiecentra meer dan 140.000 zakelijke klanten, in 43 landen wereldwijd. Antalis levert per dag 14.000 bestellingen af en distribueert elk jaar 1,7 miljoen ton papier wereldwijd.

Dit is het eerste van een serie van twee artikelen over papiergroothandel Antalis

1 reactie

  1. Tim op 23 februari 2017 om 10:07

    Goede ervaringen met Antalis! Het bedrijf levert de kwaliteit die je verwacht voor de schepte prijzen.

Laat een reactie achter

PREMIUM PARTNERS

PARTNERS

MEDIA PARTNERS