FlintGroup-Helmond; een wereldpartner!

BEDRIJVEN – In de top-5 drukinktleveranciers bekijkt Papiernieuws drukinktfabrikant Flint in Helmond; thuishorend in de top-3 van de Nederlandse plano-offset drukinktmarkt en als concern de nummer twee van de wereldmarkt voor drukinkten

Enorme R&D-kracht dankzij consolidaties

Rob Jacobs, FlintGroup’s Benelux-manager Sales en Technical Services

Gastheer Rob Jacobs, FlintGroup’s  Benelux-manager Sales en Technical Services, maakt ons snel wegwijs in de brede concernstructuur en ‘mission statement’ van de bedrijvengroep. FlintGroup wil ‘de best presterende leverancier voor de drukkerij- en verpakkingsindustrie’ zijn! Wanneer hij zijn presentatie beëindigt snap ik goed dat consolidaties sinds de eeuwwisseling (zoals bij FlintGroup en de verdere drukinktmarkt) enorme krachten hebben toegevoegd aan R&D en PatentPower om drukinkten steeds maar aan nieuwe eisen en regelgeving te laten beantwoorden. Denk maar aan Europese-, consumentbeschermende regels en verordeningen als  REACH, EU1935/2004 en 2023/2006 , Swiss Ordinance Limits, German Printing Ink Ordinance, de Nestlé Guidance Note en wat nog aan eisen volgt tegen migratie in verpakkingen door ‘minerale olie verzadigde koolwaterstoffen’ (MOSH) en ‘minerale olie aromatische koolwaterstoffen’ (MOAH).

FlintGroup’s pressroom-chemicals

Flint’s grondstoffen-opslag

Bij FlintGroup Helmond het terrein oprijdend dient de eerste vraag zich al aan: Wat doet die grote witte tank daar op het buitenterrein? ‘Is inherent aan FlintGroup’s pressroom-chemicals; we slaan daarin grondstoffen op voor de productie van onze wasmiddelen’, zegt Jacobs die FlintGroup’s meest uitgebreide productaanbod erbij neemt. Daaruit en ook rondgaande in de Helmondse fabriek, ontpopt zich FlintGroup’s rol voor de Benelux-verpakkingsdrukmarkt. Namelijk die van servicecenter met een groot pakket drukinkten en grafische ‘supplies’. Helmond’s belangrijkste focus is gericht op vellenoffsetdrukinkten; bijvoorbeeld conventioneel (Arrowstar), UV (Xcura), HUV, LE, LED-lowmigration (Xcurasens) en coatings (Xcura Lac); want zusterbedrijven in ’s-Gravenzande en Winschoten verzorgen heatset/coldset- respectievelijk flexodrukinkten en bijbehorende supplies in hun pakket. De offsetinktenverkoop in de Benelux loopt rechtstreeks èn via distributeurs als Heidelberg. In dat laatste geval zijn offsetinkten gelabeld als K+E. FlintGroup’s drukkerijchemie draagt de bekende merknaam ‘Varn’. Voor rubberdoeken en -sleeves distribueert men ‘DAY’; beiden zijn gerenommeerde merkfabricaten. FlintGroup’s Helmondse fabriek produceert uit basisconcentraten van Flintcollega’s; bijvoorbeeld met UV/UV-Led concentraten uit Trelleborg-Zweden en lowmigration-concentraten uit Baranzate-Italië. Het is een totaal offsetserviceprogramma, inclusief een mengkleurensysteem voor drukkers die het zelf doen of voor grotere steunkleurvolumes die Helmond levert vanaf tweeëneenhalve kilo.

Vantage-LED

Flint’s retrofit voor UV-Leddroging

Bijzonder is hoe de FlintGroup anticipeert op marktontwikkelingen in UV-Leddroging voor verschillende druksystemen. Jacobs stipt aan het op drupa-2016 gelanceerde Vantage-LED. Dat is FlintGroup’s retrofitprogramma om klassieke drukpersen om te turnen naar UV-Leddruk. ‘Dit retrofitprogramma omvat consultancy, training (op FlintGroup’s eigen drukpers), zorgen dat UV-bestendige rubberkwaliteiten worden toegepast, tot-en-met inbouw van LED lampen van Air Motion Systems. Aansluitend het opstarten met de correcte inkten en bijbehorende profilering. De efficiencywinst van UV-Led offsetdruk is soms dermate interessant dat het de hogere inktkosten en/of investering rechtvaardigt. En het creëert mogelijkheden om mee te gaan in de steeds groeiende online-drukwerkmarkt. Daarin is geen tijd beschikbaar voor drogen’, aldus Jacobs.

FlintGroup Global Colour Center

Eén van FlintGroup’s toegevoegde waarden is het Global Colour Center (GCC), meertalig voor Europa; voor de Benelux gecoördineerd in Helmond, als digitaal colourmanagement met DigiSwatch proofing op aangesloten DigiSwatch-inkjetprinters bij gebruikers. Van gekalibreerd ingemeten drukkleurmonsters print dat systeem op willekeurige locaties  een model van die gespecificeerde kleur binnen een tolerantie van Delta-1. De verdere kracht van het GCC ligt in de krachtenbundeling met partners als X-rite, PantoneLIVE en inktkeukens met inktdoseersystemen die recepturen van GCC omzetten in de benodigde inkthoeveelheden.

Global Colour Center Flint

XtraMile en meer

FlintGroup biedt drukkerijklanten een surplus dat haar oorsprong vindt in het bedienen van een wereldmarkt waarin retailmerkeigenaren veel te vertellen hebben. Die eisen dezelfde kwaliteitsresultaten, ongeacht in welke landen hun productverpakkingen worden geproduceerd. Naast GCC en Vantage-LED biedt FlintGroup het XtraMile- en ReCollect-programma. Het laatste beoogt verpakkingsfust-kosten te reduceren en XtraMile wil drukkers trainen en raadgeven hoe meer druks effectiever uit de geleverde kilo’s drukinkt te halen zijn. Stuk voor stuk initiatieven om steeds groener te produceren.

Laat een reactie achter

PREMIUM PARTNERS

PARTNERS

MEDIA PARTNERS