‘Antalis is marktleider in digitale wereld’

BEDRIJVEN – Aan het woord zijn Stéphane Courtot en Pieter Brundel, twee topmannen van Antalis. Zij leggen uit dat Antalis veel meer is dan een groothandel voor papier. ‘We leveren papier op maat en groeien vooral in packaging en visual communications.’

Stéphane Courtot

Een pure papiergroothandel is Antalis eigenlijk niet meer, zegt Stéphane Courtot, Managing Director Western Europe van Antalis. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de activiteiten van een van de vier divisies van Antalis: ‘visual communications’. ‘Werkelijk alles wat met visuele communicatie heeft te maken kunnen wij leveren. Dat varieert van behangpapier tot en met Point Of Sales en Display-materialen.’ Een tweede grote divisie naast de papieractiviteiten is Packaging, de laatste aanwinst van Antalis en goed voor een omzet van 500 miljoen euro binnen de hele groep, en het snelst groeiende onderdeel van Antalis. Voor het echte papier en enveloppen zijn vooral van belang de divisies ‘Grafisch’ en ‘Office’.

Grafisch

Deze divisie levert vellenpapier aan drukkers en rollenpapier voor digitale drukkers, zegt Pieter Brundel, Business Director van Antalis in Nederland. ‘Antalis is marktleider in de digitale wereld’, en dan doelt hij op de verkoop van zeer veel papiersoorten op specifieke formaten voor digitale drukkers, maar ook papier aan digitale rotatieprinters. Het grote distributiecentrum in Almere levert deze materialen niet alleen aan Nederlandse drukkers, ook wordt vanuit Almere de Belgische markt bediend. Met als specialiteit POD: Paper On Demand. ‘We leveren vellenpapier in precies de juiste aantallen aan de drukker, zodat deze geen voorraad hoeft te houden’, zegt Brundel. En wie in de middag het papier besteld, krijgt dat de volgende dag geleverd.

Office en enveloppen

Pieter Brundel

De tweede divisie van Antalis die zich met papier bezighoudt is ‘Office’, met een grote rol voor papier met het merk Xerox. ‘We verkopen grote hoeveelheiden kantoorpapier onder de naam Xerox, een aantal jaren geleden hebben we deze tak van sport overgenomen van Xerox, met behoud van de naam.’ Dit soort papier wordt aan tal van resellers verkocht, vooral voor gebruik in kantoren. Maar onder de divisie ‘Office’ valt ook de verkoop van enveloppen en verpakkingsmaterialen aan wederverkopers. ‘We hebben een eigen enveloppenfabriek in België’, aldus Brundel.

Distributiecentrum

In Almere staat een groot distributiecentrum van Antalis, van waaruit de hele Benelux wordt bediend. Een enorm gebouw van 30.000 m2 en met meer dan 30.000 palletplaatsen. ‘Vroeger hadden we vier kleinere centra, maar sinds 2009 is alles gecentraliseerd in Almere’, zegt Brundel. Elke dag komen er 30 trucks om de ladingen op te halen. Het transport is volledig uitbesteed aan vaste partners, die al jarenlang specifiek voor Antalis werken, en waarbij een deel van de vrachtwagens is beschilderd met de naam Antalis. In dit grote magazijn werken ongeveer 70 personen. In de morgen worden nieuwe voorraden aangevoerd, en ’s middags vertrekken de vrachtwagens met nieuwe orders het land in. De toevoer van papier is afkomstig van bijna alle bekende en grote papierfabrikanten. ‘Dat wordt op holdingniveau binnen Antalis geregeld.’ Een aantal van de toeleverende papierfabrieken is ook eigendom van het moederbedrijf van Antalis.

Kengetallen

Over de omvang van de Nederlandse operatie kan Brundel niet zo veel zeggen, want het beursgenoteerde Antalis is georganiseerd op het niveau van de Benelux, en soms alleen op het niveau van de West-Europese divisie. Naast de 70 personen in het magazijn zijn er nog eens zo’n 70 personen actief in de sales en de ondersteunende afdelingen. Bij de West-Europese Divisie van Antalis werken 1100 personen. In de Benelux is de omzet 190 miljoen euro met 250 medewerkers (cijfers 2015).

Antalis

Stéphane Courtot (1963, Managing Director Western Europe) geeft leiding aan het MT: naast Nederland/Benelux zijn dat ook Frankrijk, Spanje en Portugal. Pieter Brundel (1967) is Business Director van Antalis in Nederland en zit zijn hele leven in de wereld van papier. Aanvankelijk actief in de kettingformulieren, maar vanaf 1995 echt in het papier. Eerst Modo Van Gelder, later Grafisch Papier. Na de overname door Antalis in 2007 kreeg Brundel de leiding over alle activiteiten in Nederland en vanaf 2009 is dat onder de naam Antalis. De activiteiten van Antalis in Nederland zijn onderdeel van de divisie West-Europa van Antalis, de nummer 2 op de wereldwijde ranglijst: met in 2015 een omzet van 2,6 miljard euro, 5800 medewerkers en 1.7 miljoen ton papier.

Dit is het tweede en laatste artikel over papiergroothandel Antalis

Laat een reactie achter

PREMIUM PARTNERS

PARTNERS

MEDIA PARTNERS