Elastisch papier: het bestaat echt!

 

PAPIERPRODUCTIE – Het Italiaanse GruppoX kan papier elastisch maken, zo blijkt uit een artikel in een TAPPI-publicatie. Door een ‘papermorphosis’-systeem wordt papier wordt rekbaar en gedraagt het zich als dun plastic.

Kraftpapier rekbaar gemaakt

Pas als je het met eigen ogen ziet, realiseer je welke ongelofelijke transformatie plaatsvindt in het ‘papermorphosis’ systeem. Het is een papiermachine-innovatie, vermarkt door de Italiaanse onderneming Gruppo X in Venetië. Ongelofelijk hoe in korte tijd conventioneel papier verandert in textielachtig-, rekbaar materiaal, dat zich gedraagt als dun plastic. Deze indrukwekkende verandering van een rol papier vond plaats voor de ogen van auteur Mark Rushton, op een TEX-papiermachine van Innventia’s pilotplant in Stockholm-Zweden, thuisbasis van veel R&D en evenzo veel complexe innovaties voor de bosbouw-industrie.

‘Papermorphosis’ is het voorbeeld van de krachtige drijfveer om uit vernieuwbare houtvezels van alles mogelijk te maken en iedere kans aan te grijpen om fossiele grondstof voor plastic producten te vervangen door vernieuwbare houtvezels. Maar welke zwarte kunst of chemische reactie zou ooit conventioneel-, gemakkelijk te scheuren papier zo vernieuwend kunnen laten functioneren?

Microkrimp-systeem

Microkrimp bij 16

Maar vergeet even chemie of zwarte kunst. Een tikkeltje verbeelding is nodig, gemixt met geniale toepassing van praktische natuurkunde. De basistheorie achter ‘Papermorphosis’ is om het papier in de machinelooprichting van papiermachine (MD), een microkrimp te geven via een unit met speciale cilinders. Een gekruiste tweede microkrimp geeft papiermachine haaks daarop (CD) via een tweede unit. Dit gebeurt nà de aanperssectie en vóór de droogsectie in de papiermachine (binnen kader 16)

Gruppo X’ uitvinders

Gruppo X uitvinders Giorgio Trani (links) en Marion Sterner

Gruppo X’ uitvinders, Giorgio Trani, Marion Sterner en Federico Cariolaro (eigenaar van de Italiaanse papierfabriek Cartiere Cariolaro S.p.A.), boekten al eerder successen in hun vijfentwintigjarige ontwikkeling van vezelgebaseerde consumentenverpakkingen. Oorspronkelijk werkten ze voor grote merkeigenaren als Unilever en Nestlé, maar ze werkten ook intensief samen met Tetrapak. Trani, zowel uitvinder als manager van Gruppo X, zegt: ‘Oorspronkelijk werkten we als consultants voor Unilever in het  vinden van manieren om geld te besparen bij ijsverpakkingen. We werkten aan zichzelfvullende verpakkingen, waarbij de icecream zelf de verpakking vormde. Bij de voortzetting van die projecten werd duidelijk dat papier het favoriete substraat is voor merkeigenaren; niet plastic. We concentreerden onze ontwikkelingsactiviteiten vervolgens op vervormbaar papier’, zegt Trani. ‘Het hoogtepunt van alle onderzoek en innovatie in vervormbaar papier en karton leidde binnen Gruppo X tot de ontwikkeling van het MouldPaper voor verpakkingen. Dat is  in exclusieve licentie gegeven aan BillerudKorsnäs Europa onder de handelsnaam Fiber-Form (kopbeeld). Het is een puur mechanische online-retrofittoepassing op papiermachines. De Fiber-Form technologie resulteerde in maximaal 20% rekbaarheid van karton. Dat geeft toegang tot de snel groeiende vezelgebaseerde 3D-verpakkingsmarkt’.

Highly Deformable (HD) ofwel 3D-papier

Papermorphosis maakt papier rekbaar in alle richtingen

‘Maar er kan nog veel meer worden gedaan met rekbaar papier’, zegt Mikael Magnusson, Innventia’s senior onderzoeksmedewerker papierfysica. ‘Soms schiet papier tekort door z’n eigenschappen, maar allengs openen innovaties zoals ‘Papermorphosis’ plotseling werelden van mogelijkheden. Die technologie geeft papier capaciteiten om in alle richtingen behoorlijk te worden vervormd. En dat levert weer een heleboel andere productmogelijkheden op’.

‘Papermorphosis’ levert Highly Deformable (HD) ofwel 3D-papier met als resultaat een rekbaar papier. Gruppo X heeft deze techniek onlangs naar een nieuw niveau gebracht door de rekbaarheid van het papier mogelijk te maken in beide papiervezelrichtingen van het papierproductieproces. Aanvankelijk lukte dat alleen in de looprichting (MD) van het papier. Maar nu lukt dat ook in de dwarsrichting (CD) van het papier door gebruik te maken van hun XXL- en XX-doektechnologie; beiden gepatenteerd door Gruppo X.

CD = Cross Direction, ofwel haaks op de papiervezelstroom

MD = Machine Direction, ofwel langsrichting van de papiervezelstroom

HD Paper = Highly Deformable Paper dat zich sterk laat vervormen

Dit artikel is een bewerking van een TAPPI-publicatie Paper 360, geschreven door Mark Rushton. In een volgend artikel bij papiernieuws meer over de technische kant van het maken van elastisch papier.

Laat een reactie achter

PREMIUM PARTNERS

PARTNERS

MEDIA PARTNERS