Papiernieuws wordt geïntegreerd in printmedianieuws

PERSBERICHTEN – De website ‘papiernieuws.nl’ wordt geïntegreerd in die van printmedianieuws.nl. Kan inkjet ook op gestreken papier? BLAD is een mooi boek van Igepa. En meer afgelopen week.

Berry Wiersum

Maar eerst Berry Wiersum, die is uitgeroepen tot ceo van het jaar. Hij sprak vorige week op het jaarlijkse congres van brancheorganisatie RISI in Amsterdam: ‘RISI European CEO of the Year 2017’. Wiersum leidt de Europese tak van papierproducent Sappi sinds 2007. ‘Papier heeft nog steeds toekomst.’ Later deze week bij papiernieuws een verslag van dit congres.

Papiernieuws naar printmedianieuws

De website papiernieuws.nl wordt geïntegreerd in die van printmedianieuws. De aangebrachte scheiding voor artikelen tussen papier en inkt enerzijds en die van printmedianieuws anderzijds bleek in de praktijk niet goed werkbaar. De site wordt in de loop van maart afgebouwd en artikelen over de wereld van papier, inkt en toner verschijnen voortaan op printmedianieuws.nl.

Igepa boek: BLAD

Het is een promotieboek voor enkele papiersoorten van papiergroothandel Igepa: BLAD. Het tijdschrift is vormgegeven door Marjolijn Broekema en Simone Wenth, met een heel team. Het is het tweede nummer van BLAD. De gebruikte papiersoorten en de tekstschrijvers worden goed toegelicht, maar wie dit tijdschrift heeft gedrukt, staat er helaas niet bij.

Inkjet op offset gestreken papier?

Behalve snelheid en afdrukkwaliteit speelt bij de acceptatie van inkjettechnologie in de grafische industrie ook de vraag om papierkeuzevrijheid een belangrijke rol. Xerox en Screen presenteerden tijdens de Hunkeler Innovationdays hun antwoord, onderstaand overgenomen uit Grafisch Nieuws.

Tot nu toe bestaan er twee mogelijkheden om een goed drukresultaat met inkjet op gestreken papiersoorten te behalen: het gebruik van speciale inkjetgeschikte substraatvarianten die door papierleveranciers op de markt worden gebracht, of het aanbrengen van een coating of primer op een bestaande offset papiersoort. Beide opties hebben extra kosten tot gevolg.

Screen

Screen stelt met haar nieuwe serie ‘SC’-inkten (schema), in Luzern gedemonstreerd op de Truepress Jet 520 HD, op elk gestreken offsetpapier te kunnen drukken zonder primer. De samenstelling van de inkt maakt absorbtie in de toplaag van het papier mogelijk, terwijl een polymer zorgt voor de nodige krasbestendigheid. De SC-inkt, die wel nog grenzen aan de productiesnelheid stelt, is nu beschikbaar en zou nauwelijks duurder zijn dan de bestaande inkten.

Xerox

Xerox demonstreerde haar ‘High Fusion Ink’ op de rotatieve Trivor inkjetpers. De mogelijkheid om, zonder voor- of nabehandeling, op gestreken offsetpapiersoorten te drukken moet de markt voor magazines en catalogi binnen bereik brengen. De nieuwe Xerox-inkten worden momenteel bij VPrint in Moeskroen getest en zouden eind dit jaar beschikbaar moeten komen.

Laat een reactie achter

PREMIUM PARTNERS

PARTNERS

MEDIA PARTNERS